PVT Kloostersite

Nieuwbouw en renovatie van bestaande gebouwen kloostersite en school tot het bekomen van een PVT met 60 - 90 bewoners

Projectdata

Opdrachtgever: 
UPC Zorg KU Leuven
Plaats: 
Lubbeek
Ontwerp: 
2019
Status: 
in ontwerp
Samenwerking: 
BAS (stabiliteit)
Ingenium (technieken)
Oppervlakte: 
14 100 m²

PVT Lubbeek is een eerste realisatie in het eerder door WIT opgestelde masterplan voor de site in de dorpskern van Lubbeek.

In de sterk dalende Dorpsstraat achter de kerk en begraafplaats, bepaalt de kloosterhoek reed geruime tijd het dorpsgezicht. Dat is een ongelooflijke troef. Het nieuwe wonen wordt ingericht met een zo groot mogelijk behoud van het bestaande. Geen vervanging van het klooster, maar wel een nieuwe rol voor het klooster mits een grondige transformatie.

Zes ‘kloosterpanden’ (‘noviciaat’, kapel, klooster basis en hoek, ‘moederhuis’ en technische school) worden vijf PVT-huizen, plus een gezamenlijk administratief huis, en plus een omgevormde kapel voor gemeenschappelijk gebruik. De vernieuwde kloostersite is straks doorwaadbaar voor iedereen. Bijzondere programma’s staan open voor alle dorpsbewoners, maar verrijken in eerste plaats natuurlijk de woonomgeving van het PVT. Het opsplitsen van het programma in verschillende huizen laat toe om verschillende woonsferen aan te bieden, maar ook verschillende sferen voor gemeenschappelijke woonruimten of aanvullende programma’s. Elk huis staat in het dorp. Elk huis heeft een zichtbare eigen toegang. Maar door de configuratie van de kloosterpanden delen ze wel een gemeenschappelijk hart, een gezamenlijke ‘binnenplaats’.