Woonproject Zonnebloem

uitbreiding van een rust- en verzorgingscampus en ontwerp van 27 assistentiewoningen

Projectdata

Opdrachtgever: 
OCMW Gent
Plaats: 
Zwijnaarde
Ontwerp: 
2011
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
BSTK (stabiliteit-technieken-uitvoering)
Oppervlakte: 
3 200 m²

Het bestaande rust- en verzorgingstehuis op Campus Zonnebloem, pal in het hart van Zwijnaarde, wordt uitgebreid met een nieuw dienstencentrum met een geheel aan gemeenschapsvoorzieningen (buurtcentrum, cafétaria, ateliers, cursusruimtes, ...), een kinderdagverblijf en 27 extra assistentiewoningen.
Een aangename toevoeging in de dorpskern, want met de E40 en de E17, de industrie-en technologieparken, en de kantoorontwikkeling langsheen de Tramstraat, lijkt het Gentse Stadscentrum soms wel erg veraf. 
Zwijnaarde berust op de eerste plaats op zichzelf. Een bescheiden centrum van kleinhandelszaken en buurtvoorzieningen rondom de Dorpsstraat (Hutsepotstraat) en de Heerweg, en groene, uitgesponnen woonverkavelingen rondomrond.
De site van Hekers/Zonnebloem is een op het eerste zicht een boeiende stoorzender in het ietwat banale patroon van de verkaveling. De pixel van huisje-tuintje wordt even losgelaten om ruimte te geven aan programma’s en plekken die het individuele overstijgen.
Het is een opportuniteit, waarbij de publieke ruimte ingezet kan worden om de bestaande en geplande sociale en culturele voorzieningen te verankeren in de context.
WIT maakte het masterplan voor de site en het ontwerp voor de assistentiewoningen.