Woning FG

Projectdata

Opdrachtgever: 
Particulier
Plaats: 
Leuven
Ontwerp: 
2010
Realisatie: 
2012
Status: 
gerealiseerd

Woning FG is ontworpen als een steeds evoluerende ruimte voor ‘bricolage’. In 2011 werd er een deels overmaatse structuur gebouwd dat in de loop der tijd gekoloniseerd kan worden; naargelang het budget of de noden die zullen opkomen in de toekomstige maanden en jaren.

De helling van de Buekenbeek vallei stuwt het ontwerp naar een gelijkvloers dat constructief zowel fungeert als fundering en als keermuur. Dit vertaalt zich naar een ruwe, betonnen doos, volledig open naar de straatzijde toe. In een eerste instantie wordt enkel 25m2 leefruimte geïsoleerd van de 100m2 totale footprint. De overige vierkante meters kunnen benuttigd worden als overdekte buitenruimte, zoals een fietsenstalplaats, berging of een werkatelier.

Bovenop de betonnen structuur wordt een geprefabriceerde houten skeletstructuur met dak geplaatst. In tegenstelling tot de ‘belle-etage’ dat zich volop opent naar zowel de straat- als tuinzijde, wordt deze structuur uitgevoerd als een intieme op zichzelf staande houten doosje onder het dak. Het dak zelf verbindt de twee nabije contrasterende dakstructuren: een plat en hellend dak van de buren aan weerszijden. Dit resulteert in een onconventionele, doch eenvoudige vormgeving.

De woning is volgens de EPB normeringen een “lage energie woning”. Dit is voornamelijk te danken aan de structuur, die de schil vormt van deze continue ‘work in progress’ woning, dat stilaan van binnenuit blijft groeien. Hier woont immers een ‘bricoleur’.