Tuinatelier

praktijk voor zelfontplooiing, bewust Zijn en stiltebeleving

Projectdata

Opdrachtgever: 
The Banyan Tree
Plaats: 
Genk
Ontwerp: 
2015
Realisatie: 
2017
Status: 
gerealiseerd

Een bestaande woning met grote, groene tuin, miste een ruimte die geschikt was als ‘bureau’ of ‘atelier’. Na wat wikken en wegen werd besloten om niet de woning uit te breiden, maar een zelfstandig atelier te bouwen achteraan in de tuin, onder de hazelaars.
Het atelier voorziet in één grote flexibele ruimte, die vlot aangepast kan worden aan verschillende activiteiten  - van werkplek over meditatieruimte tot zaaltje voor schilderworkshops of zelfs familiefeestje - en speelt met beschutting en openheid.
De grote ramen en het royale dakvenster zijn zodanig geplaatst dat de ruimte vooral beleefd wordt als een lichte plek in het groen, met voldoende privacy ten opzichte van de woning.
Eén van de wanden kan echter neergelaten worden als een terras, waardoor het atelier volledig op de tuin betrokken wordt.

De houten constructie werd ontworpen op maat van zelfbouw, met eenvoudige en relatief lichte basismaterialen die zonder gespecialiseerd materieel geplaatst konden worden.
De flexibiliteit van de inrichting werd bekomen door de verticale draagconstructie uit te werken als overmaatse kastwanden, met een systeem van gaten en pennen die toelaten de leggers eenvoudig van plaats te veranderen.