STUDENTENHUISVESTING

Projectdata

Opdrachtgever: 
Bouwfonds Property Development
Plaats: 
Antwerpen
Ontwerp: 
2009
Status: 
niet gerealiseerd
Oppervlakte: 
5 300 m²

Op vraag van een private ontwikkelaar maakte WIT een ontwerp voor een grote dichtheid van zeer compacte units voor ‘stadsnomaden’. 

Dicht bij elkaar wonen tussen gelijkgezinden voor wie compactheid geen nadeel is, maar een troef : weinig onderhoud, beperkte kosten, en dus tijd en geld voor andere dingen. Bewoners die allemaal city-lovers zijn (fiets en openbaar vervoer als vanzelfsprekende mobiliteit, nabijheid van voorzieningen en toch zonnig stedelijk groen, wonen met de stad steeds op de achtergrond).

Een ontwerpopgave dus waarin door dichtheid de privacy van elke unit des te belangrijker wordt. Compromissen zijn onaanvaardbaar: elke unit is kwalitatief, goed thermisch en akoestisch geïsoleerd en heeft een goede basisafwerking. Een minderwaardige oriëntatie is uit den boze.

En hoewel de unit zelf - vermits geoptimaliseerd - steeds identiek kan zijn, moet elke unit door uitgekiende positionering een unieke kwaliteit bezitten die ze onderscheidt van de andere units door positionering, zicht op stedelijke 'landmarks' of ingevoegde karakteristieke plekken (een binnentuin als oase, een zonnedak met stadspanorama, …)