Stadsschouwburg

renovatie en uitbreiding van de schouwburgsite in Kortrijk

Projectdata

Opdrachtgever: 
Stad Kortrijk
Plaats: 
Kortrijk
Ontwerp: 
2021
Status: 
in ontwerp
Samenwerking: 
TTAS (theatertechnieken)
Paridaens (stabiliteit)
Ingenium (technieken)
De Fonseca (akoestiek)
Oppervlakte: 
8 797 m²
Budget: 
€ 11 663 000

Naast de bestaande theaterzaal uit 1920 zal aan de ‘coté jardin’ een nieuwbouw verschijnen die ruimte maakt voor een genereuze entree met onthaal, een bruisend cultuurcafé als draaischijf van de hele site en een nieuwe theaterzaal met vlakke vloer.  Twee onthalende voorhuizen achter historische pleingevels en een logistiek ‘koetshuis’ werken als interface tussen de publieke ruimte en het hart van de site.  De publieksstromen krijgen in de renovatie van de site eindelijke de ruimte die ze verdiene en de integrale toegankelijkheid van de site wordt gemaximaliseerd.  Aan de ‘coté cour’ zal een rustige plek gemaakt worden met nieuwe ruimtes voor personeel en artiesten.

Het ontwerp zet nieuwe structuren bewust naast bestaande volumes.  Door de aanwezigheid van massieve bakstenen zijgevels van het oorspronkelijke Schouwburgvolume uit 1920 niet als barrière maar net als meerwaarde te zien, komen we tot een inspirerende en bevrijdende attitude tot het erfgoed.  Oud en nieuw gaan in open dialoog met elkaar.