SOCIALE HUISVESTING KEMPEN

Kantoren en ateliers van de huisvestingsmaatschappij, en 30 sociale woningen

Projectdata

Opdrachtgever: 
Le Logement Molenbeekois - BGHM
Plaats: 
Molenbeek
Ontwerp: 
2017
Status: 
niet gerealiseerd
Samenwerking: 
Paridaens ingenieurs
RCR studiebureau
Vinco Developments
Sefas bvba
Oppervlakte: 
7 500 m²
Budget: 
€ 8 500 000

Le Logement Molenbeekois wenst haar kantoren en ateliers onder te brengen in een bestaand pand in de Kempenstraat. Mits het toevoegen van extra m2 moeten er ook ongeveer 30 sociale woningen een plaats krijgen.
Hergebruik en herinterpretatie van het bestaande is onze tweede natuur...maar er zijn grenzen. Het bestaande complex blijkt na analyse een ongeordende wirwar van structuren en gebouwdelen en lijkt ons totaal niet geschikt om het gegeven programma op een kwaliteitsvolle manier te kunnen huisvesten.

We gaan op zoek naar een duidelijk verhaal en bieden een nieuwbouw aan. 
In de ondergrond worden de logistieke en technische programma's, waaronder de parking voor de bestelwagens en vrachtwagens, voorzien in een grote 'kuip' die licht vangt langs het dak.
Erboven bevindt zich een gedeeld tapijt met wonen en werken, met duidelijke lijnen waar het wonen stopt en het werken begint.
Het wonen in hogere dichtheid behoeft voldoende ruimte voor gedeeld gebruik. We maken een prachtig Perzisch kleurentapijt in keramische tegels die de bewoners uitnodigt tot gebruik.
Het tapijt bedient en verbindt de toegangen tot het woonprogramma dat we ontbinden in 3 volumes.
Kantoren en ateliers brengen we onder in een structuur van open plateaus die een flexibele invulling van ateliers, onthaalruimte en kantoren mogelijk maakt.