Sint-Andries en Zuid

heraanleg publieke ruimte, stabilisering 19de eeuwse kaaimuur, verhoging van de waterkering.

Projectdata

Opdrachtgever: 
Stad Antwerpen, Vlaamse Waterweg nv
Plaats: 
Antwerpen
Ontwerp: 
2009
Realisatie: 
2020
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
PROAP (ontwerp)
SWECO (technieken)
Oppervlakte: 
150 000 m²
Budget: 
€ 22 128 752

Sint-Andries en Zuid is het eerste strategische project binnen het masterplan voor de herinrichting van de Scheldekaaien, dat eerder opgesteld werd door het ontwerpteam bestaande uit PROAP architecten en WIT. Cruciaal hierbij was het verhogen van de waterkering tot het geactualiseerd Sigmapeil en de stabilisatie van de kaaimuur met inbegrip van een referentieontwerp voor een ondergrondse stedelijke parking met het oog op marktbevraging.

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat, een strook van ongeveer 2 kilometer. De waterkering ter hoogte van Sint-Andries en Zuid verkrijgt de vorm van een kronkelende dijk langs stadszijde, terwijl aan de waterzijde de ruimte haar maritiem karakter behoudt, onder meer door het hergebruik van de bestaande kasseien. Voor de veegwagens die het centrum van de stad reinigen, is er ter hoogte van de Namenstraat een ondergronds technisch gebouw gerealiseerd rond een voormalige atoomschuilkelder.

In 2020 ontving het project de Prijs Publieke Ruimte, een jaarlijkse uitreiking georganiseerd door Infopunt Publieke Ruimte.

De internationale Rosa Barba landscape award verkoos het project tot één van zijn finalisten in 2021.