Masterplan Galgeberg

Ontwerpend onderzoek voor getuigenheuvel Galgeberg en verkeersknooppunt N2-ring te Leuven

Projectdata

Opdrachtgever: 
Stad Leuven
Plaats: 
Leuven
Ontwerp: 
2018
Realisatie: 
2019
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
Vectris
JDMA
PDF icon Download PDF (3.95 MB)

In opdracht van de Stad Leuven maakte WIT architecten een masterplan op voor de omgeving van de Brusselsepoort in Leuven, met een zoom op de gronden in de oksel van de steenweg en de vesten. De studie werd aangezet vanuit een historische en landschappelijke analyse van de westelijke zijde van de Leuvense binnenstad.

Hier, op de flank van de beenharde getuigenheuvel drukte een weerbarstige topografie eeuwenlang haar stempel op de ontwikkeling van de stad. Die verliep er moeizaam, in horten en stoten, en ging telkens opnieuw hand in hand met een aanpassing van het terrein.

Het masterplan vandaag beoogt een strategische interventie waarbij de losgeslagen stadsfragmenten terug bij elkaar gebracht worden. Het plan erkent de infrastructuurwerken van weleer, als één van de (gemaakte) lagen in het landschap, maar anticipeert tegelijk ook op een aantal onafwendbare veranderingen. Zo lijkt het einde nabij van de ringweg als een binnenstedelijke snelwegcorridor. Vroeg of laat wordt ook deze weg omgeturnd, ten behoeve van traag verkeer, toegankelijke en kwaliteitsvolle publieke ruimten, en wellicht nieuwe stedelijke programma’s aan weerszijden.

Op die manier positioneert het plan zich expliciet als een onderdeel in de bredere reconversie van de Leuvense Ring die we de komende jaren mogen verwachten.