Bibliotheek en stadsarchief

uitbreiding van de Warande met een bibliotheek en stadsarchief

Projectdata

Opdrachtgever: 
Stad Turnhout
Plaats: 
Turnhout
Ontwerp: 
2015
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
BAS (stabiliteit)
Ingenium (technieken)
Oppervlakte: 
3 664 m²
Budget: 
€ 3 414 000
PDF icon Download PDF (1.31 MB)

De bibliotheek van Turnhout is terug op haar oude locatie in het prachtige Cultureel Centrum de Warande.  Ook het stadsarchief – dat voorheen in de kelders van het stadhuis schuilde – kreeg hier een betere, meer zichtbare publieke plek.  Bibliotheek en stadsarchief werken samen en versterken elkaar als kenniscentrum van de Kempen.  Om deze twee stadsdiensten samen te brengen en uit te rusten als 21ste-eeuws kenniscentrum, was een grondige renovatie van de oorspronkelijke bibliotheek en een uitbreiding van het volume nodig.

Met bewondering voor de architectuur van het oorspronkelijke gebouw – één van de belangrijkste werken van de Turnhoutse School - bedachten we een publiek interieur en een nieuwbouwvolume die nauw aansluiten bij het originele ‘huiselijk modernisme’ van de Warande. Originele elementen zoals ruwe betonnen plafonds, wanden in bruine gevelsteen die doorlopen in het interieur en zwart stalen schrijnwerk worden benadrukt en onderlijnd met een nieuwe laag van blauw tapijt en blauw gebeitst meubilair.  Bibliotheek en stadsarchief zijn zo onmiskenbaar deel van het grotere geheel van de Warande, maar krijgen door de toegevoegde kleur- en materiaalkeuze ook een eigen identiteit als onthalende stadsliving. 

Het nieuwe volume installeert door een split-level speelse contacten tussen de verschillende ruimtes en zorgt voor verrassende zichten naar buiten.  Het subtiele evenwicht dat bomen, park, kasteel en cultureel centrum met elkaar aangaan wordt hierdoor versterkt.