Woonproject Belgacomgebouwen

gedeeltelijke herbestemming van drie kantoorgebouwen tot woningen : 8 lofts, 4 appartementen, 6 duplexen en 20 studios op 2 handelsruimten en een parkeergarage met 24 plaatsen

Projectdata

Opdrachtgever: 
implant project development
Plaats: 
Leuven
Ontwerp: 
2002
Realisatie: 
2004
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
Archidee (stabiliteit, werfopvolging)
Oppervlakte: 
11 138 m²
Budget: 
€ 1 860 000
PDF icon Download PDF (987.42 KB)

De gedeeltelijke leegstand van de Belgacomgebouwen bood een unieke gelegenheid om een blinde vlek in de fijnmazige structuur van de benedenstad open te breken. Dit gebeurde door (opnieuw) een woonprogramma in te voegen op de plaats van de leegstaande gebouwen, waar mogelijk gecombineerd met handelsruimten op het gelijkvloers. Dat hoeft niet per se samen te gaan met het slopen van de bestaande gebouwen. Hoewel van een grotere korrel dan het omringende weefsel, bestaat het complex duidelijk uit onderscheiden fragmenten. Vanuit een ecologische, zowel als een economische reflex, is een verbouwing van de bouwfysisch zeer degelijke constructies zinniger. De onderling verschillende architectuur (en inplanting) leidt daarbij tot een grote verscheidenheid aan typologieën en wooncondities.

Het globaal ontsluitingsprincipe blijft grotendeels behouden: de toegang vanaf het openbaar domein naar de woningen verloopt via het intermediair van de binnenkoeren. Door de programmawijziging worden deze echter veel meer openbaar. Om hun rol als toegangszone te vervullen worden de koeren eenvormig heraangelegd, worden enkele bomen voorzien die het karakter domesticeren, en is beperkte parkeergelegenheid voor wagens en fietsen voorzien. Door het slopen van een vervallen woning kan de derde koer worden uitgebouwd tot een volwaardige buitenruimte - gescheiden van de straat door een tuinmuur. De binnenkoeren (-tuinen?) vormen het cement tussen de fragmenten van het conglomeraat. De poorten naar de binnenkoeren worden transparanter, zodat een glimp vanop de straat mogelijk wordt.