Woning L

Projectdata

Opdrachtgever: 
Particulier
Plaats: 
Bierbeek
Ontwerp: 
2010
Status: 
in ontwerp

De topografie van het perceel wordt maximaal ingezet. Bovenop een half ingegraven betonnen onderbouw wordt een lichte bovenbouw in houtskelet voorzien.
Aan noordzijde (voorzijde) wordt een insnijding in het terrein gerealiseerd die de toegang tot de garage vormt en tegelijk dienst kan doen als een verzonken voortuin die de privacy t.o.v. de straat vergroot. Aan zuidzijde (achterzijde) komt het gelijkvloers 70 cm boven tuinniveau. Door het blijvend stijgen van de tuin kan door middel van een diep terras aansluiting met de tuin worden gemaakt.

De inkom op het bordes van de trap laat de relatie van de woning met het omgevende terrein meteen voelen. Men kan een halve verdieping stijgen naar het gelijkvloers gelegen aan de ‘hoge tuin’ of een halve verdieping dalen naar de kelder die uitkijkt op de verzonken voortuin. Het grondplan is een compact vierkant, op beide verdiepingen gelijkaardig opgebouwd uit drie entiteiten. De ‘natte kern’ bundelt alle sanitair en technieken, de grote ruimte doet dienst als leef- en eetruimte of als garage en de kamers kunnen aan deze grote ruimtes gekoppeld worden of apart functioneren.